Az Artézi kút története

Az Artézi kút

Az Artézi kút története
A 221 méteres dósai artézi kutat adományokból és hagyatékokból 1902-ben Hoffer Antal berényi fúrómester építette 7800 koronáért, amely akkoriban 30 hízott ökör ára volt. A kiváló anyagokból, nagy gondossággal épített kút 1980-ig a megye legjobb vizével szolgálta a közösséget. A térségi vízkivétel és utánpótlás egyensúlyának megbomlása miatt a pozitív kút elapadt. A vízkincs megmaradt, csak szivattyúk nélkül már nem jött fel. Jászdózsa közüzemi vízellátását ekkorra már megoldották, de az artézi kút iránti nosztalgia – “micsoda randevúhely volt, nem is szólva a vízéről…” – fennmaradt. Kerényi Gyula jóvoltából kutatások kezdődtek a kút felélesztésére, melyek sikerrel jártak, a felújítás 2001 júliusában a Jászok Világtalálkozójára elkészült. Mélykúti szivattyúk segítségével a kút sokak örömére ismét kiválóan működik. A mélyfúrású, vörösréz béléscsöves kút egyedülálló hazai műszaki szakmatörténeti emlék, rusztikus kifolyójával idegenforgalmi nevezetesség. Vizét az Országos Gyógyhelyi és Gyógyfürdőügyi Főigazgatóság „Jászok Kincse” védett néven 2003-ban elismert természetes ásványvízzé minősítette.

Jászok Kincs természetes ásványvíz

A víz kémiai összetétele:

pH: 8.0
Nátrium Na+ 112 mg/l
Kálium K+ 1,4 mg/l
Lítium Li+ 0,04 mg/l
Kálcium Ca2+ 36,6 mg/l
Magnézium Mg2+ 14,6 mg/l
Klorid Cl- 7,0 mg/l
Bromid Br- 0,04 mg/l
Jodid I- 0,059 mg/l
Fluorid F- 0,31 mg/l
Hidrogén-karbonát HCO3- 500 mg/l
Foszfát PO43- 0,44 mg/l
Egyéb oldott anyag 27,51 mg/l
Összes oldott anyag 700 mg/l
Az ásványvizet vas-mangántalanítást követően palackozzuk.
Vizünk az észak-alföldi régióban fekvő Jászdózsa községben található 221 méter mély kútból kiemelt ásványvíz. Vizét az Országos Gyógyhelyi és Gyógyfürdői Főigazgatóság „Jászok Kincse” védett néven elismert természetes ásványvízzé minősítette.
Természetes jodid tartalmú ásványvíz 0,059mg/l – és a Ph értéke 8. Ennek a víznek ez a legfőbb erőssége, mert ilyen jodid tartalommal csak 1-2 víz bír, ráadásul ebben a vízben ez nem hozzá adott , hanem természetes formájában van meg.
Jód (0,15mg/nap): pajzsmirigyhormon fontos alkotórésze, alapanyagcsere szabályozása, a magzat ideális testi és szellemi fejlődéséhez nélkülözhetetlen. Meghatározó szerepe van a kisgyermekek szellemi fejlődésében, valamint a kismamák várandóságának időszakában is.